آموزش خیاطی

دوخت شلوارک (مردانه، زنانه، بچه گانه)

دوخت شلوارک-هنرآموز
2.5/5 - (2 امتیاز)

دوخت شلوارک در منزل، کاری بس ساده است که هر فردی می تواند از عهده انجام آن برآید. برای دوخت شلوارک بدون الگو، دوخت شلوارک بچه، دوخت شلوارک مردانه بدون الگو یا آموزش دوخت شلوارک مجلسی زنانه نیازی به  شرکت در دوره های آموزش خیاطی نیست، پس با خیال راحت، دست به سوزن شوید.

آموزش دوخت شلوارک مردانه

الگوی پایه شلوارک، الگویی است که در رسم انواع شلوارک مدل دار، از آن استفاده می گردد. با تغییر، حذف یا اضافه کردن قسمت های مختلف بر روی این الگو است که می توان در ظاهر شلوارک ها، تنوع ایجاد کرد.

برای رسم الگوی شلوارک ساده فقط به دو اندازه نیاز دارید: دور باسن و قد شلوارک. مابقی اندازه های لازم، در حین کشیدن الگو تنها با چند ضرب و تقسیم به راحتی به دست می آیند.

1- ابتدا کادری به طول (اندازه قد شلوارک+ 5 سانتیمتر) و عرض (اندازه یک دوم دور باسن+ 7تا10 سانتیمتر) رسم کنید. وسط عرض را پیدا کرده و از این نقطه، خطی موازی با طول کادر رسم کنید.

2- اندازه دور باسن را بر عدد 4 تقسیم کنید و سپس به علاوه 4 کنید. حاصل آن، هرچه که بود، به همان اندازه از ابتدای کادر، بر روی طول آن پایین رفته و علامت بزنید. سپس از این علامت، خطی موازی با عرض کادر رسم کنید. این خط را تا انتهای کادر از قسمت عرض امتداد دهید. خط رسم شده، نشان دهنده بلندی فاق شلوارک است.

3- طرف راست کادر را، قسمت جلوی شلوارک و سمت چپ آن را، قسمت پشت شلوارک در نظر بگیرید. در قسمت جلو، خط فاق را 6 سانتیمتر دیگر ادامه دهید و علامت بزنید. یک سوم از بلندی فاق در قسمت جلو را نیز جدا کرده و علامت بزنید. سپس این دو علامت را به یکدیگر وصل و هلال فاق جلو را طراحی کنید.

4- در الگوی پشت شلوارک، خط فاق را 10 سانتیمتر دیگر امتداد دهید و علامت بزنید. بلندی فاق را نیز تقسیم بر 2 کرده و نشانه گذاری کنید. این دو علامت را نیز به هم وصل و هلال فاق پشت را طراحی کنید.

5- در قسمت پایین، از هر طرف کادر 3 سانتیمتر به بیرون کادر رفته و علامت بزنید. این علامت در الگوی جلوی شلوار را به هلال فاق جلو و علامت دیگری را به هلال فاق پشت وصل کنید. خط پهلوی شلوارک رسم گردید.

6- به اندازه پهنای کش، به ابتدای کادر، اضافه کنید.

7- به فاق پشت شلوار 5 سانتیمتر اضافه کرده و بالا بروید. این نقطه را با خطی به فاق جلو وصل کنید (اصطلاحا گفته می شود که این خط در فاق جلو به صفر رسانده می شود).

این صفحه رو کلیک کن به کارت میاد!  دوخت مانتو

رسم الگوی پایه شلوارک در همین مرحله به پایان رسید. با خلاقیت و ممارست می توانید شلوارک هایی در مدل های خاص و یونیک طراحی و تولید کرده و برای خود و دیگران درآمدزائی کنید. با این الگو به راحتی می توانید دوخت شلوارک مردانه نخی، ورزشی و… را انجام دهید و یا حتی الگوی شلوار زنانه راحتی را رسم کنید.

الگوی پایه-هنرآموز

دوخت شلوارک راحتی

دوخت شلوارک-هنرآموز

آموزش دوخت شلوارک ساده بدون الگو از عناوین پرمخاطب در حوزه خیاطی محسوب می گردد. اگر تنها قد شلوار و دور باسن را اندازه بگیرید، می توانید برای هر فردی چه بزرگ و چه کوچک، شلوارک بدوزید. مدلی که در این آموزش به آن پرداخته شده است مناسب یک کودک سه ساله است.

در این آموزش قد شلوار 30 و دور باسن 60 سانتیمتر است. با کمک این دو اندازه، اندازه های زیر نیز محاسبه شده اند:

اندازه استاندارد کمر شلوارک

یک چهارم دور باسن+ 4

اندازه استاندارد بلندی فاق

یک چهارم دور باسن+ 2

اندازه استاندارد فاق جلو شلوارک

یک دهم دور باسن

اندازه استاندارد فاق پشت شلوارک

یک بیستم دور باسن

با کمک فرمول های فوق، اندازه های لازم برای دوخت شلوارک مد نظر در این آموزش به شرح زیر، به دست آمده است:

دور کمر شلوارک:24 سانتیمتر

قد شلوارک:30 سانتیمتر

دور باسن:60 سانتیمتر

بلندی فاق:22 سانتیمتر

فاق جلو:3 سانتیمتر

فاق پشت:6 سانتیمتر

1- ابتدا خطی عمودی به طول 30 سانتیمتر رسم کنید (قد شلوارک). از راس این خط، دو خط، هرکدام به طول 24 سانتیمتر به صورت عمود بر آن رسم کنید. یک خط در سمت راست و یک خط در سمت چپ (کمر شلوارک).

2- سمت راست را الگوی جلو و سمت چپ را الگوی پشت در نظر بگیرید.

اندازه های لازم-هنرآموز

3- در الگوی جلو، از کمر خطی به طول 22 سانتیمتر به موازات قد شلوارک رسم کنید (بلندی شلوارک). از انتهای این خط نیز خطی دیگر به اندازه 3 سانتیمتر به سمت بیرون (در جهت راست الگو) رسم کنید. همین کار را در الگوی پشت نیز انجام دهید، فقط هنگام رسم خط به سمت بیرون (در جهت چپ الگو)، طول آن را 6 سانتیمتر در نظر بگیرید.

4- بلندی فاق الگوی جلو را بر عدد 3 تقسیم کرده و علامت بزنید. این علامت را به صورت هلالی به فاق جلو وصل کنید.

5- بلندی فاق در الگوی پشت را تقسیم بر عدد 2 کنید و سپس به صورت خطی هلالی، به فاق پشت وصل کنید.

طراحی هلالی فاق-هنرآموز

6- از هر دو فاق در الگوی جلو و پشت، خطوطی موازی با خط وسط الگو و به طول 30 سانتیمتر رسم کنید. سپس مانند تصویر، دمپای شلوارک را رسم کنید.

7- فرمول شلوارک با دمپای جذب: یک چهارم دور ران+ 2

دمپای راسته: خود الگو

دمپای گشاد: دمپای خود الگو+ 2

دمپای شلوارک در این آموزش، دمپای گشاد است. در شلوارک های زنانه نیز غالبا همین مدل دمپا رایج است.

الگوی نهایی-هنرآموز

8- الگوی فوق را می توانید مستقیم روی پارچه رسم کنید. اگر قصد دارید شلوارک بدون درز پهلو باشد، بعد از رسم الگو بر روی پارچه، آن را با احتساب حق دوخت برش بزنید، اما برای داشتن درز پهلو تنها کافی است خط وسط الگو را برش بزنید.

این صفحه رو کلیک کن به کارت میاد!  آموزش دوخت کیسه میوه (آموزش رایگان به زبان ساده)

روش بدون الگو-هنرآموز

درز پهلو-هنرآموز

9- پشت و جلوی شلوارک را از قسمت فاق و پهلوها به یکدیگر وصل کرده و چرخ کنید. دمپای شلوارک را نیز به داخل تا کرده و بدوزید.

10- نواری پارچه ای به طول دور کمر و پهنای 10 تا 14 سانتیمتر برش بزنید. آن را تا کرده و دو سر کمری را بدوزید.

11- به اندازه 3 سانتیمتر پایین تر از دولای بسته کمری، یک دور دوخت انجام دهید. سپس یک و نیم سانتیمتر از این خط دوخت نیز پایین رفته و کمری را به شلوارک وصل کرده و چرخ کنید. قسمتی از کمری را برای عبور کش باز بگذارید.

12- کش با پهنای یک سانتیمتری را با کمک سنجاق، داخل کمری قرار داده و روی کش نیز دوخت بزنید تا در داخل کمری نچرخد.

کمری شلوارک-هنرآموز

برای تزئین می توانید یک نوار پارچه ای دیگر این بار به طول 40 و عرض 4 سانتیمتر برش بزنید. آن را از قسمت پشت پارچه دوخت بزنید و سپس پشت و رو کنید. این نوار را بر روی جلوی کمری وصل کنید. با این کار به راحتی قسمت جلو و پشت شلوارک قابل تشخیص می گردد.

بندینک-هنرآموز

دوخت شلوارک خانگی

دوخت شلوارک دامنی-هنرآموز

اگر مایل هستید شلوارکی متفاوت و با تنپوش بسیار زیبا بدوزید، شلوارک دامنی انتخاب مناسبی است. پارچه ای به ابعاد 150 در 150 سانتیمتر آماده کنید. مانند تصویر آن را تا بزنید.

روش صحیح تا کردن پارچه-هنرآموز                                                     

همان طور که در تصویر مشخص است، پارچه دارای دو لای باز است. از لبه یکی از آن ها 8 سانتیمتر و از لبه دیگر 10 سانتیمتر به سمت داخل رفته و خطی به موازات همان لبه رسم کنید.

محل رسم کمر شلوارک-هنرآموز

با کمک تصویر زیر رسم الگو را ادامه دهید.

هلال کمر شلوارک-هنرآموز

هلالی رسم شده در مرحله قبل، کمر شلوارک است. از ابتدای کمر در هر دو طرف، 30 سانتیمتر به پایین رفته و مانند آموزش های قبل، فاق جلو و پشت را طراحی کنید.

طراحی فاق ها-هنرآموز

از تمام نقاط کمر 64 سانتیمتر به سمت پایین رفته و هلالی پایین شلوارک دامنی را رسم کنید. سپس کار را برش بزنید.

طراحی دمپا-هنرآموز

نمای کار بعد از برش-هنرآموز

مجددا مانند آموزش های قبل، کمر الگوی جلو را ویرایش کنید و درزها را چرخ کنید.

اصلاح کمر جلو-هنرآموز

انجام دوخت ها-هنرآموز

مستطیلی به طول 100 و عرض 12 سانتیمتر از پارچه برش بزنید. دو سر نوار را به یکدیگر چرخ کنید و آن را از طول، تا بزنید. به اندازه پهنای کش، از قسمت دولای بسته کمری، پایین آمده و یک دور دوخت انجام دهید. از این دوخت نیز به اندازه پهنای کش پایین رفته و بار دیگر دوخت بزنید با این تفاوت که با این دوخت، کمری را نیز به شلوار وصل و چرخ کنید. قسمتی را نیز باز گذاشته و کش را از آن عبور دهید.

نوار کمری-هنرآموز

نحوه دوخت کمری و کش شلوارک-هنرآموز

دو نوار دیگر به طول 70 و عرض 8 سانتیمتر برش بزنید. مانند تصویر آن ها را دوخت بزنید و برگردانید. هر کدام از نوار ها را در یک پهلوی شلوارک در قسمت کمر وصل کنید.

این صفحه رو کلیک کن به کارت میاد!  دوخت جا قاشقی (ساده ترین آموزش تصویری)

کمربند-هنرآموز

محل دوخت کمربند-هنرآموز

دوخت شلوارک مجلسی

شلوارک مجلسی-هنرآموز

تمامی مدل های فوق برای استفاه در مجلس نیز مناسب هستند. در صورت تمایل می توانید با تغییر در نوع پارچه، استفاده از نگین و… ظاهر شلوارک را کاملا مجلسی کنید.

دوخت شلوارک بچه گانه بدون الگو

شلوارک راحتی-هنرآموز

اما آسان ترین روش برای دوخت لباس های ساده و راحتی، استفاده از روش روبر است. در این روش یکی از لباس ها مانند شلوارک را روی پارچه قرار داده و دور تا دور آن را با احتساب جای دوخت، برش می زنند.

در این بخش از مقاله به آموزش دوخت شلوارک پسرانه بچه گانه با روش روبر پرداخته شده است.

یکی از شلوارک های کودک تان را از وسط تا کنید و بر روی دولای بسته پارچه قرار دهید. دور تا دور آن را با در نظر گرفتن 3 سانتیمتر جای دوخت، برش بزنید (به قد شلوار 10 سانتیمتر دیگر اضافه کنید تا در انتهای دوخت، جا برای تا خوردن داشته باشد).

روش روبر-هنرآموز

قسمت پیش و پشت را از یکدیگر جدا کرده و درز آن ها را بدوزید. قسمت پشت و پیش را از قسمت فاق به یکدیگر وصل کرده و دوخت بزنید. کمر جلوی شلوار را نیز اصلاح کنید.

وصل جلو و پیش-هنرآموز

ویرایش کمر در قسمت جلو-هنرآموز

مانند دیگر شلوارک ها، کش و کمری شلوار را آماده کرده و به شلوار وصل کنید. در نهایت دمپای شلوارک را دوبار به داخل تا زده و در قسمت درز پهلو، به اندازه یک سرقائمی، آن را به شلوارک ثابت کنید.

دوخت دمپا-هنرآموز

خلاصه

هنر آموز در تلاش است تا آموزش های خود را در قالب ساده ترین، کم هزینه ترین و پربازده ترین روش ها در اختیار هنردوستان قرار دهد. در مقاله امروز نیز، آموزش دوخت شلوارک در مدل های متنوع با روشی آسان تقدیم نگاهتان گردید.

سوالات متداول                             

آیا استفاده از روش روبر، واقعا نتیجه بخش است؟

برای دوخت لباس های ساده ای مانند لباس های خانگی یا حتی مانتوهای آزاد امروزی که دوخت نسبتا ساده ای دارند، می توان از این روش استفاده کرد.
در ابتدا این روش طرفداری نداشت، چون در نظر اغلب مردم، طبیعی نبود که دوخت لباس آسان باشد. باید حتما دوره های خیاطی از سر گذرانده شود تا مهارت لازم برای دوخت لباس به دست آید. خوشبختانه امروزه خبری از این بایدها و نبایدها نیست و هر کس می تواند بسته به توانایی ها و مهم تر از همه، با تکیه بر خلاقیت خویش، روش جدید در حوزه مورد علاقه اش را به کار بندد و به دیگران نیز آموزش بدهد.

شلوارک در کنار چه لباس هایی، یک ست زیبا تشکیل می دهد؟

ست کردن لباس با شلوارک بسیار ساده است و این پوشش به راحتی با انواع شومیزهای کوتاه، کراپ ها و تاب ها قابل ست شدن هستند.
کفش مناسب با شلوارک نیز کتانی، کالج و صندل است، اما این کفش ها مورد علاقه همه مردم نبوده و هستند دوستانی که با ست های عجیب و غریب، قیمه ها رو میریزن تو ماستا!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *