آموزش خیاطی

دوخت پیراهن مردانه (صفر تا صد)

دوخت پیراهن مردانه-هنرآموز
2.2/5 - (4 امتیاز)

دوخت پیراهن مردانه با عناوین مختلفی مانند آموزش برش و دوخت پیراهن مردانه، دوخت پیراهن مردانه به روش تولیدی، صفر تا صد دوخت پیراهن مردانه و…، در دوره های آموزش خیاطی در تمامی آموزشگاه های مربوطه تدریس می گردد.

رعایت نکات بسیار، چه در هنگام رسم الگو و چه به هنگام دوخت، از مهم ترین دغدغه های هر هنرجوی خیاطی در زمان دوخت پیراهن مردانه با الگو است.

البته دوخت پیراهن مردانه به روش ساده یا بدون الگو هم دارای نکاتی است که در جای خود، به دقت و حوصله نسبتا زیادی نیازمند است.

در این مقاله از هنر آموز سعی شده است تا از سیر تا پیاز رسم الگوی پیراهن مردانه با زبانی ساده در اختیار شما قرار داده شود. با رسم دقیق الگو، مهم ترین گام در آماده سازی پیراهن مردانه را برداشته و مرحله آخر یعنی مرحله دوخت را به راحتی پشت سر خواهید گذاشت. در فرصتی دیگر، مرحله بعد از رسم الگو یعنی دوخت پیراهن مردانه را در اختیار شما خواهیم گذاشت.

دوخت پیراهن مردانه کامل (اصول اندازه گیری شخصی)

برای اندازه گیری شخصی پیراهن مردانه، می توانید به شیوه زیر عمل کنید:

اندازه دور گردن: متر را دور گردن حلقه کنید.

گشادی یقه: یک ششم دور گردن به علاوه نیم سانتیمتر

بلندی یقه: یک ششم دور گردن به علاوه یک سانتیمتر.

اندازه گیری دور گردن-هنرآموز

اندازه سرشانه: از گوشه گردن تا افتادگی شانه را اندازه گیری کنید. اگر پیراهن اندامی است، همین اندازه کافی است و اگر پیراهن کلاسیک و آزاد است، اندازه سرشانه را به علاوه 2 سانتیمتر کنید.

اندازه سرشانه-هنرآموز

خط کمر: محلی که آرنج به بدن برخورد می کند، نشان دهنده خط کمر است.

اندازه بالاتنه-هنرآموز

قد بالاتنه: از گوشه گردن تا خط کمر.

دور سینه: یک دوم قد بالاتنه به علاوه سه سانتیمتر.

بلندی حلقه آستین: از سرشانه تا خط دور سینه.

                                          اندازه حلقه آستین-هنرآموز

قد لباس: از گوشه گردن تا هرجایی که مد نظر شخص باشد.

اندازه قد لباس-هنرآموز

دور باسن: این اندازه معمولا برای تعیین کردن مقدار گشادی پایین پیراهن، کاربرد دارد. برای افرادی که شکم دارند و افرادی که شکم ندارند، با توجه به تصویر زیر، اندازه گیری را انجام دهید.

اندازه دور باسن-هنرآموز

پهنای مچی: 6 یا 7 سانتیمتر.

قد آستین: دست را کمی خم کرده و از انتهای سرشانه تا مچ شخص را اندازه گیری کنید. عدد به دست آمده را منهای پهنای مچی کنید تا قد آستین بدست آید.

قد آستین-هنرآموز

گشادی آستین: با قد حلقه آستین برابر است.

اندازه گشادی آستین-هنرآموز

دور مچ: اندازه دور مچ به علاوه 4 سانتیمتر.

دور مچ-هنرآموز

آموزش دوخت پیراهن مردانه از روی پیراهن (اصول اندازه گیری از روی پیراهن)

پیراهنی که قصد دارید از روی آن، پیراهن دیگری بدوزید، باید کاملا فیت بدن شخص باشد تا هنگام اندازه گیری، اندازه های درستی به شما بدهد. اگر این پیراهن گشاد، تنگ یا دارای هر ایراد دیگری باشد، پیراهنی که می دوزید نیز همان ایرادات را خواهد داشت.

مقدار سرشانه: مانند تصویر، سرشانه پیراهن را اندازه گیری کنید، یعنی از گوشه یقه تا تاج آستین.

دوخت پیراهن مردانه-هنرآموز

گشادی و بلندی یقه: یک سر متر را، بر روی گوشه یقه گذاشته و سر دیگر آن را بر روی اولین دکمه از سمت یقه قرار دهید. مانند تصویر، متر باید در حالت عمود بر یکدیگر قرار بگیرد. اندازه ای که متر عمودی در تقاطع با متر افقی نشان می دهد، اندازه بلندی یقه و اندازه ای که متر افقی در محل تماس با متر عمودی نشان می دهد، مقدار گشادی یقه را مشخص می کند.

این صفحه رو کلیک کن به کارت میاد!  آموزش دوخت کاور قابلمه

گشادی و بلندی یقه-هنرآموز

بلندای حلقه آستین: برای بدست آوردن بلندی حلقه آستین، از انتهای سرشانه تا زیر بغل را اندازه گیری کنید.

بلندی حلقه آستین-هنرآموز

دور سینه: متر را به صورت عمود، در محل زیر بغل گذاشته و تا دکمه مقابل را اندازه بزنید. این مقدار، اندازه دور سینه است.

کارور جلو-هنرآموز

جایگاه جیب: برای مشخص کردن جایگاه جیب، لازم است از سجاف تا جیب و از سرشانه تا جیب را اندازه بگیرید. بعد از مشخص شدن محل جیب، طول و عرض جیب را اندازه گیری کنید.

جایگاه جیب-هنرآموز

پهنای جیب-هنرآموز

قد پیراهن: قد پیراهن را با اندازه گیری از گوشه سرشانه تا پایین پیراهن، بدست آورید.

قد لباس-هنرآموز

گشادی پیراهن: برای محاسبه گشادی پیراهن، می توانید مانند تصویر، از سجاف تا پهلو در پایین ییراهن را اندازه گیری کنید.

گشادی پایین لباس-هنرآموز

فاصله بین دو زیر بغل در پشت لباس را اندازه بگیرید و تقسیم بر 2 کنید. این عدد نشان دهنده دور سینه پشت پیراهن است.

دور کمر: برای بدست آوردن اندازه دور کمر، 15 تا 20 سانتیمتر از زیر بغل به پایین رفته و از این نقطه دور کمر را اندازه بزنید. عدد بدست آمده را بر عدد 2 تقسیم کنید.

کارور پشت-هنرآموز

خط کمر-هنرآموز

گشادی آستین: برای اندازه گیری گشادی آستین، متر را در زیر بغل قرار دهید و آن را به صورت عمود، مانند تصویر امتداد دهید. به هیچ عنوان متر نباید به سمت تاج آستین متمایل شود.

مقدار گشادی حلقه آستین-هنرآموز

یک بار از تاج آستین تا مچی و یک بار از زیر بغل تا مچی را اندازه گیری کنید. عدد های بدست آمده را از هم کم کنید تا بلندی تاج آستین مشخص گردد. این سه عدد، در رسم الگوی آستین به کار برده می شوند.

قد آستین از تاج آن-هنرآموز

قدآستین از زیربغل-هنرآموز

به هنگام اندازه گیری گشادی لبه آستین، حتما مقدار چین موجود در قسمت بلیطی را نیز به آن اضافه کنید.

دور مچی پیراهن-هنرآموز                                           

مانند تصویر، گشادی مچی را اندازه گیری کنید. مقدار بلندی مچی، یعنی پهنای مچی را نیز بدست آورید.

مقدار پهنای مچی-هنرآموز

یقه را از وسط تا بزنید و مانند تصویر، طول پایه یقه و پهنای آن, خود یقه و پهنای آن را نیز اندازه گیری کنید.

اندازه پایه یقه-هنرآموز

بلندی یقه-هنرآموز

نکات مهم اندازه گیری:

اندازه مناسب طول سرشانه-هنرآموز

اندازه مناسب قد آستین-هنرآموز

اندازه مناسب پهنای کمر-هنرآموز

دوخت پیراهن مردانه به روش اصولی-هنرآموز

دوخت پیراهن مردانه با کمک الگو

رسم اصولی الگوی پیراهن مردانه-هنرآموز

اگر در مرحله اندازه گیری به طور دقیق عمل کنید، رسم الگو، ساده خواهد بود. پارچه یا کاغذ الگو را به صورت دولا پهن کنید. از قسمت دولای باز 5 سانتیمتر به داخل رفته و خطی موازی با طول پارچه رسم کنید. این 5 سانتیمتر برای دوخت سجاف است. از خط رسم شده به بعد رسم الگو شروع می شود.

در قسمت دولای باز پارچه، الگوی جلو و در قسمت دولای بسته، الگوی پشت رسم می گردد.

1- از گوشه دولای باز، گشادی گردن را بر روی خط افقی و بلندی گردن را بر روی خط عمودی مشخص کرده و گردی یقه را طراحی کنید.

2- از گوشه یقه بر روی خط افقی، اندازه سرشانه را علامت بزنید. از این علامت 2.5 سانتیمتر به سمت داخل رفته و نشانه گذاری کنید. این نقطه را به گوشه گردن وصل کنید تا شیب سرشانه رسم گردد.

این صفحه رو کلیک کن به کارت میاد!  دوخت شلوارک (مردانه، زنانه، بچه گانه)

3- قد حلقه آستین را از انتهای سرشانه، رسم کنید.

4- از انتهای خط حلقه آستین، خطی عمود تا دولای باز رسم کنید. این خط دور سینه است. مجدد به انتهای خط حلقه آستین برگشته و به اندازه گشادی دور سینه در جهت مخالف خط سینه حرکت کرده و علامت بزنید. (گشادی سینه برای مدل پیراهن های جذب با پارچه کشی یک سانتیمتر و برای دیگر مدل ها، 3 سانتیمتر است)

5- یک دوم خط حلقه آستین را مشخص کنید. از این نقطه یک سانتیمتر به داخل رفته و علامت بزنید. سپس با کمک نقطه پایانی سرشانه، نقطه داخل شده از وسط بلندی حلقه آستین و نقطه انتهایی خط سینه، خط حلقه آستین را طراحی کنید.

6- از گوشه گردن به اندازه قد بالاتنه پایین رفته و خط کمر را رسم کنید.

7- قد لباس را از گوشه گردن تا پایین لباس مشخص کرده و از این نقطه، خطی به موازات عرض پارچه و به اندازه گشادی پایین پیراهن رسم کنید.

8- از انتهای خط گشادی پیراهن، خطی تا زیر بغل رسم کنید. این خط پهلوی پیراهن خواهد بود. اگر شخص، شکم ندارد، می توانید در قسمت خط کمر، به اندازه یک سانتیمتر داخل رفته و خط پهلو را قوس دهید.

9- از انتهای سرشانه 3.5 سانتیمتر بر روی حلقه آستین پایین رفته و علامت بزنید. بر روی هلال یقه نیز 2.5 سانتیمتر از گوشه گردن به سمت داخل حرکت کرده و علامت بزنید. در پایان، این دو علامت را با خطی به یکدیگر وصل کنید. خط رسم شده، خط برش سرشانه پیراهن است.

10- از خط سینه در قسمت سجاف، 4 سانتیمتر بالا رفته و علامت بزنید. سپس از این علامت 6 سانتیمتر به سمت حلقه آستین حرکت کنید و نشانه گذاری کنید. از این علامت خطی به طول 13 سانتیمتر برای دهانه جیب و خطی به طول 14 سانتیمتر برای بلندای جیب رسم کنید. می توان الگوی جیب را به صورت جداگانه نیز طراحی کنید.

11- طریقه رسم الگوی پشت نیز مانند الگوی جلو است. از قسمت دولای بسته پارچه شروع به رسم آن کنید و با کمک اندازه ها، الگو را رسم کنید. در الگوی پشت نیز مانند الگوی جلو، وجود یک خط برش در قسمت سرشانه ضرورت دارد. از بلندی یقه 8 سانتیمتر پایین رفته و از این علامت، خطی مستقیم تا حلقه آستین رسم کنید.

12- خط برشی که در سرشانه الگوی جلو رسم کردید را جدا کرده و به سرشانه الگوی پشت متصل کنید. بعد از چسباندن سرشانه جلو به الگوی پشت، یوک الگو را جدا کنید. از این الگو، دو بار از پارچه در قسمت دولای بسته آن برش زده می شود.

الگوی جلو و پشت پیراهن-هنرآموز

آماده سازی یوگ1-هنرآموز

آماده سازی یوگ2-هنرآموز

13- به الگوی پشت در قسمت کارور آن، دو سانتیمتر اضافه کرده و اضافه های الگو را حذف کنید.

آماده سازی یوگ3-هنرآموز

آماده سازی یوگ4-هنرآموز

آماده سازی یوگ5-هنرآموز

آماده سازی یوگ6-هنرآموز

14- از دولای بسته، خطی به اندازه گشادی آستین رسم کنید. 8 تا 12 سانتیمتر از انتهای خط رسم شده به سمت پایین حرکت کرده و علامت بزنید. از دولای بسته یک سانتیمتر پایین آمده و این نقطه را به علامت قبل، وصل کنید تا شیب حلقه آستین رسم گردد.

15- خط رسم شده را به سه قسمت مساوی تقسیم کرده و از علامت اول، 1.5 سانتیمتر در جهت عمود بر خط، بالا رفته و علامت بزنید. با کمک این علامت، تاج آستین را طراحی کنید.

این صفحه رو کلیک کن به کارت میاد!  دوخت جانماز

16- ابتدا قد آستین را بر روی خط تا، مشخص کرده و سپس خط گشادی آستین را رسم کنید. در نهایت خط درز آستین را نیز رسم کنید.

الگوی آستین-هنرآموز

برش آستین-هنرآموز

17- الگوی آستین را برش بزنید و تای آن را باز کنید. خط وسط آستین یا همان خط راسته آستین را مشخص کنید. از درز سمت چپ، 7 سانتیمتر به داخل رفته و علامت بزنید. از این نقطه، خط چاک آستین را رسم کنید. چاک آستین در قسمت پشت دست قرار می گیرد.

18- برای دوخت بلیطی آستین به دو پارچه مستطیلی به اندازه طول چاک به علاوه 5 سانتیمتربا عرض 6 سانتیمتر نیاز دارید.

محل رسم چاک آستین-هنرآموز

چاک آستین-هنرآموز

19- مستطیلی به اندازه طول مچ با عرض 7 سانتیمتر رسم کنید. از لبه مچ، هم در طول و هم در عرض، 2 سانتیمتر حرکت کرده و این دو نقطه را به هم وصل کنید. الگوی مچی را بر روی چهارلای پارچه قرار داده و برش بزنید.

طراحی مچی آستین-هنرآموز

20- بر روی الگوی جلو، 2 سانتیمتر به بازی یقه اضافه کنید و گردی آن را مجدد طراحی کرده و اندازه گیری کنید. هلال یقه پشت را نیز اندازه گیری کنید.

الگوی یقه1-هنرآموز

21- خطی به طول مجموع اندازه دو یقه، رسم کنید. انتهای این خط را علامت زده و 2 سانتیمتر دیگر، خط را امتداد دهید. سپس از این دو علامت، دو خط 10 سانتیمتری و موازی با یکدیگر رسم کنید. یک خط به همین اندازه نیز در نقطه شروع رسم کنید. از چپ به راست به ترتیب خط اول، دوم و سوم می نامیم تا رسم آسان تری داشته باشید.

الگوی یقه2-هنرآموز

الگوی یقه3-هنرآموز

22- بر روی تنها خط افقی موجود، اندازه هلال یقه پشت را مشخص کنید. بر روی خط دوم، یک سانتیمتر به بالا رفته و علامت بزنید. این دو علامت را به یکدیگر وصل کنید و تا خط سوم امتداد دهید.

23- از خط اول، 3 سانتیمتر بالا رفته و نشانه گذاری کنید. از خط دوم بعد از علامت یک سانتیمتر، سه سانتیمتر بالا بروید و این دو نقطه را به یکدیگر وصل کنید تا پایه یقه شکل بگیرد. انتهای پایه یقه را به صورت قوس دار به خط سوم، رسم کنید.

الگوی یقه4-هنرآموز

24- از خط اول، دوسانتیمتر دیگر بالا رفته و علامت بزنید. این محل را به خط دوم وصل کنید. مانند تصویر، این خط نیاز به طراحی دارد. این قسمت دور ریز یقه خواهد بود.

25- بر روی خط اول، 4.5 سانتیمتر بالا رفته و خطی افقی به اندازه یک دوم اندازه یقه پشت، رسم کنید. معمولا تیزی یقه را بین 6 تا 8 سانتیمتر در نظر میگیرند. به همین مقدار، از انتهای طراحی پایه یقه در خط دوم، سر متر را گذاشته و ادامه متر را بر روی خط سوم قرار دهید تا مقدار تیزی یقه مشخص گردد. الگوی یقه را برش بزنید. پایه یقه و برگردان یقه را به صورت جداگانه بر روی دولای بسته قرار داده و برش بزنید.

الگوی یقه5-هنرآموز

الگوی یقه6-هنرآموز

دوخت پیراهن مردانه آستین کوتاه

دوخت پیراهن مردانه آستین کوتاه نیز به همان روش پیراهن آستین بلند است با این تفاوت که در پیراهن های آستین کوتاه، دیگر نیازی به دوخت مچی و بلیطی نخواهید داشت.

خلاصه مطلب امروز

اگر در فکر دوخت پیراهن مردانه برای هر یک از عزیزان تان هستید اما در زمینه خیاطی آبدیده نیستید، بهتر است با کمک پیراهن دیگری که از هر نظر اندازه و مطابق سلیقه شخص است، این کار را انجام دهید. اندازه ها، عاملی تعیین کننده در ظاهر هر لباسی هستند، پس نسبت به این موضوع نهایت وقت و حوصله خود را به کار بگیرید.

2 نظر در “دوخت پیراهن مردانه (صفر تا صد)

  1. سمیه گفت:

    سلام ممنون بابت آموزش و نکات خوبی که عنوان کردین
    ممنون میشم دوخت پیراهن مردانه بدون الگو هم آموزششو رو بذارین
    خیلی تشکر میکنم بابت سایت عالی هنرآموز

    1. هنرآموز گفت:

      به زودی آموزش دوخت بدون الگو پیراهن مردانه هم میزاریم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *