دوخت دامن، برای بسیاری از بانوان علاقه مند به خیاطی، به عنوان ساده ترین دوخت درنظر گرفته می شود. الگوی اصلی دامن ساده، بسیار راحت و در عین حال دقیق می باشد که هنرجویان می توانند با مطالعه آموزش ارائه شده در این صفحه به بهترین شکل ممکن یک دامن ساده را بدوزند.
فهرست مطالب
آموزش دوخت دامن برای مبتدی
برای دوختن یک دامن ساده، مبتدیان علاوه بر توجه به ساده بودن مدل دامن، باید لوازم دوخت آن را نیز تهیه نمایند. به طور کلی، برای دوختن دامن ساده با الگو، نیاز به یک یا دو عدد روزنامه یا کاغذ الگو می باشد تا رسم الگوی اصلی روی کاغذ انجام بگیرد. اما دامن ساده بدون الگو، مستقیما روی پارچه با خطوط ساده و منحنی، برش می خورد و برای دوخت با چرخ خیاطی آماده می شود.
برای دوختن یک دامن ساده، نیاز به پارچه ای به اندازه قد دامن داریم، قد دامن برای دامن ساده، عموما بالاتر از زانو یا پایین تر از زانو می باشد.
دامن های اسپرت و تنگ، بهتر است بالاتر از زانو باشند اما کوتاهی دامن کمتر از نصف قد ران نباشد. اما دامن های ساده بلند، حدوداً پنج الی هفت سانتی متر پایین تر از خط زانو درنظر گرفته می شوند.
از دیگر لوازم مورد نیاز برای این دوخت می توان اقلام زیر را نام برد:
- متر خیاطی؛
- خط کش؛
- نخ های رنگی متناسب با نوع رنگ پارچه؛
- صابون خیاطی؛
- قیچی؛
- سوزن دوخت؛
- سوزن ته گرد؛
- مداد یا خودکار؛
- کش پنج یا شش سانتی متری؛
- زیپ مخفی یا ساده در اندازه 20 سانتی متر؛
- لایی چسب و زانفیکس.
برای دوخت انواع مدل دامن، نیاز به اندازه گیری پایین تنه داریم. به عبارتی اندازه های پایین تنه، می تواند یک الگوی اصولی برای دوختن دامن با مدل ساده و طرحدار را در اختیار ما بگذارد.
- قد دامن؛
- دور باسن؛
- دور کمر؛
- دور زانو (یک زانو)؛
- قد باسن.
دوخت دامن ساده با الگو
طبق اصول آموزش خیاطی، برای رسم الگوی اصلی دامن ساده روی کاغذ، ابتدا باید کادری به عرض نصف دور باسن و به طول قد دامن رسم شود.
خط (AB) عرض کادر و یا نصف دور باسن می باشد و خط (AG) قد دامن درنظر گرفته شده است. طبق تصویر، نصف خط (AB) بعلاوه یک سانتی متر را از نقطه (A) به سمت چپ می رویم و نقطه (C) تشکیل می شود و از این نقطه خطی عمود به پایین قد دامن رسم می کنیم. این خط (CH) خط پهلوی دامن را تشکیل می دهد.
از نقطه (A) به اندازه قد باسن پایین می آییم و خط (KO) را رسم می کنیم که خط باسن را تشکیل می دهد.
در این مرحله باید اختلاف دور باسن و دور کمر را محاسبه کنیم تا اندازه پنس کلی به دست آید. بدین صورت که 2/1 دور باسن _ 2/1 دور کمر= اندازه پنس کلی دامن
با به دست آوردن اندازه پنس کلی دامن، باید پنس های جلو و پشت دامن را رسم کنیم. ابتدا باید از قسمت وسط پشت دامن (B) حدود دو سانتی متر به سمت راست علامت گذاری کنیم و در نقطه (O) به صفر برسانیم (خط بنفش). این خط، پنس وسط پشت دامن را تشکیل می دهد. دقت داشته باشید که پنس پشت دامن برای هر سایزی باید طراحی شود.
در قسمت جلو دامن باید از نقطه (A) به اندازه 10 الی 11 سانتی متر به سمت راست رفته و نقطه (E) را علامت گذاری نماییم. از این نقطه حدود یک سانتی متر به چپ و راست علامت می گذاریم تا پهنای پنس جلو تشکیل شود. از نقطه (E) حدود 12 سانتی متر پایین می رویم و طول پنس را علامت گذاری کرده و به پهنای پنس جلو روی خط کمر وصل می کنیم.
از اندازه کلی پنسی که به دست آورده ایم، مجموع اندازه پنس های وسط پشت و جلوی دامن را از آن کم می کنیم. مقدار باقیمانده را بر دو تقسیم می کنیم تا اندازه پنس پهلو و پنس پشت دامن (C) و (D) به دست آید.
اندازه پنس کلی _ ( اندازه پنس وسط پشت + اندازه پنس جلو) = X
نصف مقدار X را از نقطه (C) به چپ و راست می رویم و در روی خط باسن به صورت عمودی صفر می کنیم تا در خط پهلو، پنس موردنظر طراحی شود.
خط (CB) را به سه قسمت مساوی تقسیم می کنیم و یک قسمت از آن را در خط وسط پشت علامت می گذاریم (D).
از این نقطه (D)، اندازه نصف مقدار X را به چپ و راست می رویم و روی خط باسن به صورت عمودی به صفر می رسانیم تا پنس قسمت پشت دامن طراحی شود.
برای طراحی قسمت زیپ دامن، بهتر است از قسمت وسط پشت دامن، جایگاه زیپ را مشخص کنیم. برای این کار باید از نقطه (B) حدود 15 الی 18 سانتی متر پایین رفته و علامت گذاری کنیم. همچنین از نقطه (B) به اندازه پنج سانتی متر به چپ رفته و طرحی همانند تصویر، طراحی کنیم.
برای طراحی قسمت کمر دامن ساده، باید پارچه موردنظر را در طول دور کمر بعلاوه 3 سانتی متر و عرض 12 سانتی متر برش زد. نوار برش خورده به دو قسمت مساوی تقسیم می شود، تا می خورد و اتو می شود. در قسمت داخلی نوار پارچه ای به دست آمده، باید لایی چسب به اندازه خود نوار پارچه ای چسبانده شود. لایی چسب با اتو در حالت بدون بخار چسبانده می شود. این مورد می تواند ایستایی خوب قسمت کمر دامن را به وجود بیاورد.
برای طراحی دامن تنگ، باید روی الگو تغییراتی انجام شود. از خط پهلو در قسمت دمپای دامن، باید حدود سه الی چهار سانتی متر، کسر شود. طبق تصویر، نقاط جدید پهلو به خط باسن وصل می شود.
برش و دوخت دامن ساده
بعد از طراحی الگوی دامن، نوبت به برش پارچه دامنی می رسد. در این مرحله پارچه دامنی، به صورت دو لا تا می شود تا ترکی های پارچه روی یکدیگر قرار بگیرند. ابتدا الگوی جلو و پشت دامن را از یکدیگر به کمک قیچی جدا می کنیم.
قسمت وسط جلوی دامن روی دولای بسته پارچه قرار می گیرد. در این صورت می توان قسمت جلوی دامن را بدون برش و دوخت، مشاهده کرد. فقط قسمت پنس جلوی دامن به وسیله صابون خیاطی روی پارچه علامت گذاری می شود تا با یک بخیه ریز، دوخته شود.
قسمت پشت دامن روی جلوی باز پارچه قرار می گیرد. حتما قسمت های پنس پشت دامن و قسمت زیپ آن را روی پارچه علامت گذاری کنید تا دوختی راحت و آسان داشته باشید.
بعد از برش پارچه، ابتدا پنس های قسمت جلو و پشت، دوخته می شوند. سپس قسمت وسط پشت دامن تا قسمت زیپ، دوخته می شود. دوخت پهلوی دامن ها به یکدیگر، باید به صورت کامل انجام شود.
در این زمان باید زیپ دامن به قسمت وسط پشت اتصال یابد. شما می توانید نسبت به مدل دامن، از زیپ مخفی یا زیپ ساده استفاده کنید. زیپ مخفی، بهترین زیپ برای دامن می باشد که به زیباتر شدن مدل دامن کمک می کند.
اتصال قسمت کمری به دامن، اهمیت زیادی دارد. باید کمری دامن به گونه ای به دامن وصل شود که از قسمت زیپ حدود یک الی دو سانتی متر، اضافه باشد تا روی هم قرار بگیرد. در این قسمت اضافه کمری، قزن قفلی یا دکمه کوچک دوخته می شود.
دوخت دامن ساده بدون الگو
بسیاری از بانوان، می خواهند تا در خانه بدون استفاده از الگو، یک دامن ساده و شیک بدوزند. برای دوخت دامن ساده و بدون الگو، دیگر نیازی به طراحی پنس و ساسون روی پارچه دامن نداریم. حتی قسمت زیپ دامن نیز در این مدل، حذف می شود.
برای دوخت این مدل دامن، بهتر است پارچه دامنی، به صورت دولا از عرض پارچه تا شود. در این مرحله باید از قسمت دولای بسته پارچه، خطی افقی به پهنای نصف دور باسن با صابون خیاطی روی پارچه رسم کرد.
سپس از خط موردنظر، قد دامن را درنظر گرفت و خطی به سمت پایین رسم کرد. پارچه دامنی باید به صورتی برش بخورد که دو سانتی متر از لبه های کادر، برای جای دوخت فاصله درنظر گرفته شود.
از قسمت دمپای دامن، باید حدود سه سانتی متر، جای دوخت در نظر گرفت تا در هنگام دوخت دمپای دامن ساده، این قسمت اضافه، به داخل برگردانده شود و با بخیه ای ریز دوخته شود.
بعد از برش پارچه، تنها قسمت پشت دامن که دارای درز می باشد (درز وسط پشت) دوخته می شود. به عبارتی پشت و جلوی دامن بدون برش خوردن، به صورت یکسره، طراحی می شوند.
دوخت دامن ساده کمرکش، با طراحی دامن بدون الگو نیز قابل انجام است. برای این کار باید از پارچه دامنی، نواری به طول دور کمر و عرض 12 سانتی متر طراحی شود. سپس نوار را از عرض تا کرده و کش پنج یا شش سانتی متری به طول دور کمر را داخل آن قرار می دهیم. بعد از دوخت کش به قسمت کمری، نیاز است که کمری به دامن، با یک دوخت ساده، متصل شود. بعد از دوخت کمری به دامن، روی خط کمر چین های ریز صورت می گیرد. این چین ها برای راحتی پوشش دامن استفاده می شود تا جایگزین زیپ باشند.
بسیاری از بانوان برای راحتی کار، قسمت کمری دامن را به صورت خودسر، روی خود دامن برش می دهند. این روش یکی از آسان ترین روش های دوخت دامن ساده می شود.
برای این کار باید از قسمت کمر دامن، حدود 12 سانتی متر به سمت بالا رفته و خط کمر را مجددا طراحی نمود. بعد از برش دامن، کش شش سانتی متری، روی خط کمر دامن دوخته می شود. سپس از قسمت خط کمر، حدود شش سانتی متر به داخل تا می شود و دوخته می شود. در این صورت کمری دامن بدون نیاز به پارچه نواری جداگانه، روی کمر دوخته می شود. این روش برای دامن های کشی، بسیار کاربرد دارد.
آموزش دوخت دامن تو خونه ای
برای دوخت دامن خانگی که فقط در داخل خانه استفاده می شود، بهتر است از دامن ساده بدون الگو استفاده کنید. این دامن با داشتن کمری کش، راحتی بسیار زیادی دارد.
در دوخت این مدل از دامن، می توانید از انواع پارچه های کشی مانند ریون و ژرسه ، انواع پارچه های پشمی و چهارخونه، استفاده کنید. دوختن یک دامن تابستانی یا زمستانی تو خونه ای با روش آموزش داده شده، در کوتاه ترین زمان، انجام می شود.
مدل سازی دامن ساده
با یادگیری دوخت یک دامن ساده، حال می توانید روی الگوی دامن ساده، مدل های زیادی را طراحی کنید. انواع مدل های جیب روکار یا جیب شلواری روی دامن ساده، بسیار شیک و زیبا می باشد.
بسیاری از بانوان با برش کاری روی قسمت جلوی دامن،، از پارچه های متعددی برای دوخت استفاده می کنند. به عنوان مثل با طراحی یک خط اریب روی قسمت جلوی دامن، می توان از پارچه چرم و پشمی به صورت همزمان در دوخت یک مدل دامن استفاده کرد. این مدل سازی برای دامن های دخترانه، بسیار زیبا و شیک می باشد.
آموزش دامن ساده تنگ
برای دوختن دامن تنگ، نیاز است تا از الگوی اصلی دامن استفاده شود. طبق آموزش، باید از قسمت دمپای و پهلوی دامن، کاسته شود تا دامن حالت جذب و تنگ را در قسمت ران و زانو به دست بیاورد.
برای دوخت این مدل دامن، استفاده از پارچه های ساتن، پشمی و باربی، بسیار عالی می باشد. در انتخاب پارچه برای دوختن دامن تنگ دقت زیادی داشته باشید. پارچه انتخابی باید از ایستایی بسیار بالا و ب انواع دون کشسانی برخوردار باشد.
سخن نهایی
مجموعه هنرآموز، با آموزش ساده ترین روش های دوخت دامن می کوشد تا دوخت دامن ساده کم هزینه و اصولی برای مبتدیان را امکان پذیر سازد. بانوان می توانند با آموزش های ارائه شده در این صفحه، در داخل خانه و بدون نیاز به کمک، یک دامن ساده و در عین حال جذاب را طراحی کرده و بدوزند.
سوالات متداول دوخت دامن
خیر، پارچه های دارای کشسانی کم و زیاد، برای دوختن دامن تنگ مناسب نمی باشند.
در صورتی که پارچه دامنی، در نوع بدون کشسان باشند، می توان جیب را روی دامن دوخت.