آموزش دوخت کیسه سبزی مرحله به مرحله، از آن دست آموزش هایی است که اکثر کدبانوهای ایرانی را سر شوق می آورد تا هنر و سلیقه شان را به کار برده و کالایی کاربردی، به صرفه و البته بسیار زیبا را به لوازم آشپزخانه خود بیفزایند. سایت هنرآموز، این افتخار را دارد تا با آموزش دوخت این کیسه کاربردی، که بخشی از سری مباحث آموزش دوخت سرویس آشپزخانه است، به شما در بروز استعداد هنری تان کمک کند.
دوستانی که دوره آموزش خیاطی را گذرانده اند، به راحتی آب خوردن می توانند آنچه در ذهن دارند را با کمی دقت، بر روی پارچه پیاده کنند. دانستن هنر خیاطی برای دوخت هر چیزی، یک امتیاز است، اما اگر به هر دلیلی دارای این امتیاز نیستید، لازم نیست نگران باشید. ما در سایت هنرآموز تمامی آموزش ها را به گونه ای ارائه می دهیم که همگان بتوانند بدون هیچ پیش زمینه ای، دست به سوزن شده و وارد دنیای دوخت و دوز شوند. سعی شده است تا این آموزش ها به صورتی ساده، روان و به دور از تکلف، باشد.
تعداد اقلام موجود در سرویس آشپزخانه بنابر بر سلیقه یا نیاز فرد ممکن است تغییر کند، اما کیسه سبزی یک عضو جدا ناپذیر از این مجموعه به شمار می آید. این کیسه در تازه نگه داشتن سبزیجات و افزایش ماندگاری آن ها، نقشی موثر دارد. از این کیسه برای نگهداری نان و میوه هم استفاده می گردد. پارچه ای بودن کیسه سبزی باعث ماندگاری بیشتر سرما در تار و پود خود می شود، در نتیجه محتویات داخل آن تازه تر می مانند.
کیسه های سبزی در اندازه های مختلف و با توجه به نوع مصرف دوخته می شوند. در مطلب پیش رو، ما ابعاد رایج در بازار را در دوخت کیسه سبزی به کار برده ایم. شما می توانید اندازه ها را به دلخواه خود کوچک یا بزرگ کنید.
فهرست مطالب
انواع مدل های آموزشی دوخت کیسه سبزی
آموزش دوخت کیسه سبزی ساده، گرد، بند دار
آموزش دوخت کیسه سبزی زیپ دار
آموزش دوخت کیسه سبزی با مشما
کیسه سبزی فانتزی با طرح گل، ماهی و…
و… .
در ادامه به توضیح و آموزش دوخت کیسه سبزی در مدل های جذاب و پرفروش، پرداخته شده است. اولین آموزش امروز، آموزش دوخت کیسه سبزی بند دار است. با یاد گرفتن این آموزش، می توانید مدل های دیگر این کیسه را نیز به راحتی بدوزید.
مدل اول دوخت کیسه سبزی
کیسه سبزی به روش های مختلف و مدل های مختلف دوخته می شود که در این جا چند مدل خیلی جذاب را به شما آموزش می دهیم.
آموزش دوخت کیسه سبزی پارچه ای با دوخت فرانسوی
آموزش دوخت کیسه سبزی پارچه ای جمع شو با دوخت فرانسوی که به آن کیسه بند دار نیز می گویند، اولین و ساده ترین آموزش امروز ماست. با یادگیری این نوع کیسه سبزی، به راحتی می توانید مدل های دیگر این کیسه را مطابق سلیقه خود بدوزید. آموزش دوخت این مدل کیسه سبزی را به ترتیب مراحل زیر پیش می گیریم.
مرحله اول دوخت
در اولین مرحله از دوخت کیسه سبزی نیاز به ابزار وسایلی دارید که قبل از شروع باید آن ها را آماده نمایید.
وسایل مورد نیاز
پارچه
قیچی
چرخ خیاطی
سنجاق قفلی
قیطان
نوار اریب در صورت دلخواه
اتو
مرحله دوم دوخت
برش پارچه ها به ابعاد دلخواه شامل:
برش پارچه و قیطان
بهتر است برش به صورت مستطیل باشد. در اینجا ابعاد پارچه ما 50 در 20 است.
مرحله سوم دوخت کیسه سبزی
در این مرحله، پارچه را از وسط تا بزنید به طوریکه دو سر پارچه روی هم قرار بگیرد. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که برای دوخت فرانسوی، ابتدا درز را از قسمت راسته پارچه می دوزیم، سپس از روی پشت پارچه. استفاده از دوخت فرانسوی به این دلیل است که مانع از گیر کردن خرده سبزیجات در لا به لای دوخت ها شویم. پس ابتدا دو طرف پارچه از سمت راسته کار دوخته می شود، سپس کار را پشت و رو کرده و دوباره دو طرف پارچه دوخته می شود و مجددا کار پشت و رو می گردد.
مرحله چهارم دوخت کیسه سبزی
با دوخت طرفین پارچه و پشت و رو کردن کار، حالت کلی کیسه به وجود آمده است. حالا نوبت به دوخت لیفه در قسمت سر کیسه است. لیفه به دو ردیف دوخت موازی با فاصله معین از یکدیگر گفته می شود. در فاصله بین این دو دوخت، قیطان، نوار، طناب و… را عبور داده و با کشیدن آن باعث جمع شدن کار در همان قسمت می شود. لیفه در قسمت کمر، آستین، دم پا، سر کیسه ها و… بسیار مورد استفاده است.
سر کیسه را به سمت داخل تا کرده و برای ایستایی بهتر، اتو و سپس آن را دوخت می زنیم، البته به جز دو سانت در قسمت درزها. این قسمت ها برای عبور قیطان باید باز باشند.
مرحله پنجم دوخت کیسه سبزی پارچه ای
مقدار قیطان باید چهار برابر اندازه دهانه کیسه به علاوه ده سانت باشد. برای مثال اگر دهانه کیسه 20 سانت باشد، متراژ قیطان باید 90 سانت گرفته شود. وقتی متراژ قیطان را بدست آوردید، آن را نصف کنید و به کمک سنجاق قفلی، از لیفه رد کنید. دقت داشته باشید که از هر جایی که قیطان را وارد لیفه کرده اید، از همان قسمت هم سر قیطان خارج شود. قیطان دیگر را از قسمت مقابل قیطان قبلی، وارد کرده و از همان جا خارج کنید.
مرحله ششم دوخت کیسه سبزی با دوخت فرانسوی
کیسه شما آماده است. آن را اتو بزنید و دو سر قیطان ها را هم بسوزانید. از این کیسه می توانید برای نگهداری انواع سبزیجات، نان، وسایل کوچک و… استفاده کنید. اگر این کیسه را در ابعاد بزرگ درست کنید، می توانید اسباب بازی های دلبندتان را در آن قرار دهید.
مدل دوم دوخت کیسه سبزی
دومین مدل دوخت کیسه سبزی، آن را به روش گرد به شما آموزش می دهیم:
آموزش دوخت کیسه سبزی گرد
وسایل مورد نیاز برای دوخت این مدل کیسه، همان وسایل لازم در مدل اول است (فقط در اینجا لازم است که پارچه اصلی حتما طرح دار باشد تا از زیبایی کار کم نشود) به علاوه:
پارچه آستری
پارچه ساده
مرحله اول دوخت کیسه سبزی گرد
دو مستطیل به ابعاد 22 در 25 از پارچه طرح دار و دو مستطیل به همین ابعاد از پارچه آستری برش بزنید. همچنین یک نوار 6 در 96 سانت از پارچه ساده نیز برش داده شود.
مرحله دوم دوخت کیسه سبزی گرد
در این مرحله نیاز به تهیه الگوی دایره برای برش منحنی انتهای کیسه داریم. برای این کار روی کاغذ یک مربع به ابعاد 22 در 22 رسم کرده و برش دهید. سپس یک گوشه مربع را به گوشه مقابلش برسانید و تا دهید. این کار را تا سه مرتبه انجام دهید.
سپس مطابق عکس، از راس کار تا انتهای کار به اندازه 11 سانت جدا کرده و علامت بزنید. قسمت های علامت خورده، به شکل یک خط با قوس کم خواهد بود. با قیچی از روی علامت، کاغذ را برش دهید. تای کاغذ را باز کنید. در این مرحله شما باید یک دایره به قطر 22 سانتی متر داشته باشید.
مرحله سوم دوخت کیسه سبزی گرد
حالا پارچه های طرح دار و پارچه های آستری را به صورت دو به دو روی یکدیگر قرار دهید. پارچه ها را به گونه ای روی هم قرار دهید که قسمت راسته کار به سمت داخل باشد یا به اصطلاح راسته به راسته باشد. الگوی دایره را در قسمت انتهای پارچه ها قرار دهید و مطابق عکس علامت بزنید و برش بزنید.
مرحله چهارم دوخت کیسه سبزی گرد
در این قسمت باید پارچه نواری ساده را برای دوخت آماده کنید. برای این کار ابتدا پارچه را از وسط تا کرده و اتو بزنید تا پارچه فیکس شود. حالا مطابق عکس از دو سر پارچه در قسمت طول 6 سانت و در قسمت عرض 2 سانتی متر را علامت بزنید. در هر دو سر پارچه، این علامات را به هم وصل کنید و یک برش منحنی بزنید. نوار آماده شده را تا کنید و وسط آن را علامت بزنید و طول آن را دو بار به صورت موازی با فاصله یک تا یک و نیم سانت چرخ کنید. نخ های ابتدا و انتهای کار را بلند بگیرید و ببرید.
مرحله پنجم آموزش دوخت کیسه سبزی گرد
سپس یکی از مستطیل های پارچه طرح دار را به صورتی که قسمت راسته آن به سمت بیرون باشد، قرار دهید و از دو سر آن، مانند عکس، 5 سانت به سمت پایین کار جدا کرده و نشانه گذاری کنید. بعد از انجام این کار، نوار ساده آماده شده را روی کار قرار دهید، دو سر آن را به قسمت های نشانه گذاری شده، وصل کنید. همچنین وسط نوار را به وسط منحنی انتهایی کار وصل کنید مطابق تصویر. نخ های ابتدا و انتهای نوار را به آرامی بکشید تا نوار جمع شود و چین بخورد. این کار را تا آنجایی که نوار، هم اندازه پارچه طرح دار شود، ادامه دهید. بعد از انجام این کار، کار را دوخت بزنید تا نوار روی پارچه فیکس شود.
مرحله ششم دوخت کیسه گرد
یکی از آستری های برش خورده را روی پارچه طرح دار برش خورده بدون نوار، قرار دهید مانند نمونه. آستری دیگر را هم روی پارچه طرح دار نواردوزی شده، قرار دهید، به طوری که راسته کار به سمت داخل باشد. دو سر کار را دوخت بزنید و آستری و پارچه طرح دار را از یکدیگر باز کنید، درست مانند تصویر.
درزها را اتو بزنید و هر دو کار را روی یکدیگر قرار داده و دور تا دور آن به جز 5 سانت در قسمت آستری را چرخ کنید. حالا کار را از همان قسمت ندوخته برگردانید و راسته کنید. آستری ها را به داخل پارچه طرح دار هدایت کنید تا فرم کیسه، شکل بگیرد.
مرحله پایانی دوخت
سر کیسه را اتو بزنید تا برای لیفه دوزی آماده شود. بعد از دوخت لیفه درست مانند مدل اول، قیطان ها را از لیفه عبور داده و به کار خود پایان دهید.
آموزش دوخت کیسه سبزی حجم دار با طرح گل
وسایل لازم برای دوخت این مدل کیسه عبارتند از:
اتو
چرخ خیاطی
سنجاق قفلی
قیطان
پارچه طرح دار
پارچه آستری
مرحله اول دوخت کیسه سبزی گلدار
چهار مستطیل به ابعاد 18.5 در27.5برش بزنید، دو مستطیل از پارچه آستری و دو مستطیل از پارچه طرح دار. یک نوار به ابعاد 4 در 20 هم از پارچه آستری ببرید. دو قیطان به ابعاد هر کدام 55 سانتی متر نیز آماده کنید.
مرحله دوم دوخت کیسه سبزی گل دار
لازم است ابتدا الگوی گل را آماده کنید. برای این کار مستطیلی به ابعاد 16 در 5 بر روی کاغذ کشیده و قیچی کنید. مانند عکس بر روی مستطیل، سه گلبرگ هم اندازه رسم کنید.
مرحله سوم آموزش دوخت کیسه سبزی گلدار
دو تا دور یکی از پارچه های طرح دار را مطابق تصویر به اندازه یک سانت به سمت داخل کار علامت بزنید. الگو را روی آن قرار دهید و طرح را پیاده کنید. قسمت پایین پارچه را درست مانند عکس با اندازه های گفته شده، برش دهید. همین کار را با پارچه طرح دار دیگر و دو پارچه آستری نیز انجام دهید. نوار برش خورده از پارچه آستری را هم مانند نمونه چرخ کنید. بندینک شما آماده است تا در محل خود قرار بگیرد.
مرحله چهارم دوخت کیسه سبزی گل
از قسمت سر کیسه 9.5 سانت به سمت داخل و مرکز کار آمده و علامت بزنید. این قسمت محل قرارگیری بندینک کیسه است. سپس مانند تصویر، نقطه چین ها را بدوزید و جاهای خالی را باز بگذارید. این قسمت برای عبور قیطان است.
قسمت انتهای کار را نیز برای حجم دار کردن کیسه، مانند تصویر دوخت بزنید. همین کار را بر روی آستری ها نیز انجام دهید، با این تفاوت که در قسمت آستری نیازی به روزنه عبور قیطان نیست، در عوض، لازم است تا 5 سانت از درز بغل تنها یکی از آستری ها، دوخته نشود. این کار برای پشت و رو کردن و پاکدوزی لازم است.
مرحله پنجم دوخت کیسه گلدار
کیسه شکل گرفته از پارچه طرح دار را راسته کرده و داخل کیسه آستری قرار دهید. لبه ها را تنظیم کرده و اتو بزنید. سپس تمام دهانه کیسه یعنی لبه گلبرگ ها را بدوزید.
تمام کار را، از قسمت دوخته نشده در قسمت آستری، راسته کنید. لبه کیسه را اتو کرده و برای ایستایی بهتر کار، یک دور دیگر لبه کیسه را این بار از قسمت راسته کار دوخت بزنید. این کار در زیبا شدن کار تاثیر زیادی دارد.
مرحله ششم و پایانی کار دوخت کیسه سبزی گل دار
مانند مدل های یک و دو، لیفه دوزی کنید و قیطان را عبور دهید. ابعاد لازم برای دوخت لیفه در این مدل، در تصویر آمده است.
خلاصه مطلب
در مقاله امروز سایت هنر آموز، به آموزش دوخت کیسه سبزی در سه مدل زیبا پرداخته شد. کیسه های گرد، جمع شو و حجم دار سه مدل زیبا و متفاوت هستند که به راحتی می توانند نظر هر بانویی را به سوی خود جلب کنند.
خیلی عالی بود
و خیلی راحت و آسون آموزش دادین
فقط ببخشید کیسه سبزی رو میشه به هر شکلی که خواستیم الگوشو دربیاریم؟
سلام ممنون از نگاهتون. بله الگو کیسه سبزی رو میتونید با سلیقه خودتون ایجاد کنید